Gratis læggeplan

Orienten

Fra almindelig gips til fibergips i Nordhavns første almene boligbyggeri

10-12-2019

Mellem spektakulære siloer, byens dyreste lejligheder og spor fra den gamle industrihavn skyder Nordhavns første almene boligbyggeri ’Orienten’ op. I slutningen af 2019 står de to karréer med i alt 131 boliger færdige og indflytningen kan begynde. Velovervejet logistik og modstandsdygtige materialer har sikret en gnidningsfri byggeproces.

Københavns Nordhavn er under rivende udvikling. Det gamle havneanlæg forvandler sig i disse år til en levende bydel, som skal skabe social diversitet og et alsidigt byliv. Byggeprojekterne står langt fra stille, og et af de kvarterer, der udvikler sig med lynets hast, er Århusgadekvarteret.

For blot fem år siden var området en del af Københavns Frihavn. Det var omgivet af hegn og kontrolposter og ikke just et levende byrum. Men i dag er dét scenarie langt fra virkeligheden:

- Århusgadekvarteret er på få år blevet en dynamisk og kraftigt bebygget bydel. En af de sidste byggegrunde er snart fuld af nybyggede lejemål, der tilsammen går under navnet Orienten. Det består af erhvervslejemål, en daginstitution og 131 almennyttige boliger – de eneste af slagsen på disse kanter. Og inden længe er de klar til indflytning, fortæller Niels Henrik Andersen, sektionschef hos JCN Bolig, der er hovedentreprenør på det nye boligbyggeri.

Et socialt bæredygtigt boligbyggeri
Orienten opføres af boligselskabet Domea og er tegnet af Dorte Mandrup Arkitekter i samarbejde med tegnestuen KHS. Formålet med det visionære byggeri på 14.000 kvm er klart: Det skal være socialt bæredygtigt. Derfor er de 131 lejemål billigere end i resten af kvarteret, mens de er fordelt over familieboliger, ungdomslejligheder og boliger til borgere med særlige behov:

- Orienten er for alle og enhver. Lejlighederne er fleksible, så borgere af alle aldre med forskellige sociale baggrunde kan bo her. Samtidig er der øget fokus på fællesskabet i form af de store, fælles terrasser, der er anlagt på tagene, fortæller Niels Henrik Andersen og forklarer videre om tidshorisonten:

- Vi overtog projektet ved årsskiftet 2018-2019, og nu er vi snart ved vejs ende. Daginstitutionen afleverer vi i løbet af december, mens de første borgere kan flytte ind fra midten af januar 2020.

Velovervejede materialer: Fra almindelig gips til fibergips
Som nærmeste naboer til Orienten finder man blandt andet specialbutikker, spisesteder og en lang række andre boliger. Det er med andre ord et tæt bebygget område – og dét har haft en stor betydning for byggeprocessen:

- Der er ikke meget plads til opbevaring af materialer herude. Derfor har vi virkelig lagt os i selen for at gøre logistikken så god som mulig. Vi fik eksempelvis kun leverancer ind, når vi havde brug for dem. Intet har været opbevaret herude ret længe ad gangen, og vi har løbende haft gode dialoger med vores underleverandører. Det er altafgørende for et projekt som dette, lyder det fra sektionschefen.

Vi er én af de underleverandører, som er med til at forme Orienten. Vores leverance lyder på ca. 20.000 kvm fermacell-fibergips til samtlige lejligheder, daginstitutionen og erhvervsmålene:

- Orienten var projekteret med almindelig gips til væggene. Men vi valgte at ændre det til fermacell-fibergips, som er et langt mere fordelagtigt produkt. Det er modstandsdygtigt overfor fugt, hvilket betød, at vi ikke behøvede lukke husene lige så hurtigt, som hvis vi havde brugt almindelig gips. Derudover er der en stor, tidsmæssig fordel. Vi kunne dels montere fibergipsen tidligt i processen, mens selve montagedelen er meget hurtig, da det kun er nødvendigt med ét lag, afslutter Niels Henrik Andersen.

Når det livlige Århusgadekvarter står fuldt udbygget, kan det huse op til 3.000 beboere. Syv procent af boligerne bliver almene.

×

Trinlydsisolering og gulvvarme i ét system

fermacell® Therm25™ er den 100 % tørre løsning til dit gulvprojekt

Få en gratis læggeplan til dit projekt nu eller få rådgivning fra vores tekniske team på forhånd.
MODTAG EN GRATIS LÆGGEPLAN
×