Brug for support?
Navigation
Kategorier
Produkter
Projektering & montage
Nyheder
Vigtige links
Overfladebehandling
Brandbeskyttelse
Kontakt
fermacell® fibergips er stadig en af de stærkeste fibergipsplader på det danske marked, og nu er produktets aftryk på klimaet mindre end nogensinde før. I dag har pap- og kartonaffald indtaget en hovedrolle i pladerne.
Det vil især gavne de danske byggerier set i lyset af de nye klimakrav i Bygningsreglementet, der trådte i kraft d. 1. januar 2023, der betyder, at alle nye byggerier skal beregne og dokumentere deres CO2-aftryk. For byggerier over 1.000 m2 må CO2-udledningen maks. være 12 kg CO2 eq pr. m2 pr. år.
fermacell® fibergips har tidligere bestået af genbrugspapir, der makuleres til små fibre og blandes med gips og vand. I dag er papiret erstattet af en større mængde pap og karton.
”Ændringen sker, fordi antallet af aviser og magasiner er faldet markant de seneste år i takt med at flere medier er blevet digitale. Samtidig er handel af varer på nettet blevet så populært, at pap og karton, der bruges til fragt, oversvømmer genbrugspladser verden over. Det giver et kæmpe affaldsproblem,” fortæller Claus Møller, teknisk chef hos James Hardie Danmark.
For at komme problemet til livs bruger virksomheden derfor papaffaldet som en vigtig ressource i deres velkendte fibergipsplader. Samtidig er genbrugspap lige så solidt og holdbart, som hvis det var lavet af træ.
Virksomheden har lagre i mange dele af Europa, hvor James Hardie- og fermacell®-produkter distribueres fra.
”Vi kan faktisk genbruge 100 procent af en gammel fibergipsplade i produktionen af nye plader. Det samme gælder alle fraskær og restplader fra byggerier. Det kan vi, fordi vores produkt ikke indeholder lim, glasfibre eller skadelig kemi.”
En ny plade må bestå af ca. 10 % genanvendt fibergipsplade, så når en brugt plade nedbrydes til genanvendelse, kan den få nyt liv i flere nye plader. På den måde sikrer fermacell®, at de holder, hvad de altid har lovet: at én plade kan holde mindst 30 kg i én skrue uden brug af plugs og hele 50 kg med plugs. Genanvendelse er et af de allerstørste fokusområder for fermacell® i de her år. Virksomheden har indført en returordning til deres fabrikker i form af en big-bag-løsning på byggepladser og til større industrikunder. Denne ordning vil i løbet af 2023 blive forbedret. Når fraskær og restplader smides i orange big-bags, så fortsætter produktets ’loop’ i dets livscyklus. Resultatet er en plade med et lavt CO2-aftryk, der er homogen i sin struktur, og som er slag- og skruefast, har høj brandmodstandsevne og er lydisolerende.
Foto: En fyldt fermacellTM Big Bag er klar til at vende retur til virksomhedens tyske fabrik, hvor indholdet skal genanvendes i nye plader.